Az előröl jövő fény, a szemüveglencse felszínén és a szemüveglencsén belül többször visszaverődik, míg végül kilép a lencséből, mely zavaró fátyolosságot okoz.
A hátulról jövő fény, a szemüveget viselő számára tükröződni fog. Ezek zavaró reflexképeket és fátyolosságot okoznak.

A szaruhártyán is fellép a fényvisszaverődés, mely a szemüveglencséről a szaruhártyára tükröződve ott is reflexképeket alkot. Ezeket, a zavaró szellemképeket is érzékeli a szemüvegviselő.

Mindezek a reflexképek és a fátyolosság az éles képalkotást torzítják. Csökkentik a fényerőt, és a kontrasztot, téves információt nyújtanak. Különösen éjszakai vezetésnél és vizes autópályán zavarják a szemüveg viselőjét.

ar1Az első felületről visszaverődő fénysugarakat a szemüvegviselő nem érzékeli, de akadályozza a szemüveget viselő szabad tekintetét és kozmetikailag is előnytelen.

Minden réteg fényvisszaverését tudományosan számítják ki. Az eredmény az, hogy a ragyogás számunkra lecsökken, valamint a zavaró visszatükröződések és a holdudvarok is megszűnnek a fények körül. Ez nagy biztonsági előny például az éjszakai vezetésnél.

Antireflex réteggel, a szemüveglencsék vékonyabbnak, vagy szinte nem is létezőknek tűnnek, és szemünk sokkal természetesebbnek látszik.

ar2Ha nagy dioptriájú lencsére van szükségünk, az AR réteget magas törésmutatójú (vékonyított) lencsékkel együtt használhatjuk, hogy lencséink a lehető legvékonyabbnak látsszanak.
A mai modern tükrözésmentesítő rétegek, műanyaglencsére alkalmazva, egyben karcmentesítést is tartalmaznak. A Zeiss gyár jelenlegi legjobb minőségű Lotu Tec rétege megfelel a legmagasabb elvárásoknak is.