A könny szerepe

A könnynek nedvesen kell tartania az érzékeny szaru- és kötőhártyát, azokat oxigénnel kell ellátnia vagy éppenséggel ki kell egyenlítenie a szaruhártya kisebb egyenetlenségeit. A könny antitesteket, enzimeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák a könnybe jutott szennyeződések, baktériumok és vírusok okozta fertőzéseket. A könny kimossa a szemrésbe jutott idegentesteket. A pislogás révén, amely minden 5-10 másodpercben megismétlődik, a könny egyenletesen eloszlik a szemgolyó felszínén. Azért, hogy a könny mindezeknek a funkcióknak képes legyen megfelelni, nagyon bonyolult összetétellel rendelkezik.

A könnymirigyek működését, idegi impulzusok, valamint a kedélyállapotok szabályozzák. Az úgynevezett száraz szem szindróma akkor jelentkezik, ha a könnytermelésnek és könnyeloszlásnak ebben a kifinomult rendszerében zavar támad. Ez azt jelenti, hogy vagy a termelt összes könny mennyisége csökken, vagy annak egy összetevője a többi alkotórészhez viszonyítva nem termelődik elegendő mennyiségben.

Miről ismerhető fel a szemszárazság:

idegentest érzés

nyomásérzés 

égő érzés

fáradt szemek

pislogáskor a szemhéjak a szemgolyóhoz tapadnak

fényérzékenység.

 

Okai:

korral járó csökkent könnytermelés

reumás vagy belgyógyászati megbetegedések, mint pl. diabetes, pajzsmirigy hibás működése

autoimmun (antitest termeléssel járó) megbetegedések, bőrbetegségek

hormonális változások (menopauza) 

idegbénulás, például stroke után

bizonyos gyógyszerek szedése, mint pl. beta-blokkolók, fogamzásgátló tabletták, altatószerek vagy nyugtatók

hiányos táplálkozás

klimatikus hatások (meleg, száraz levegő, évszakok, légkondicionálás)

környezeti szennyezettség (ózon, por, oldószerek gőzei, stb.)

számítógép monitor melletti munka

érszűkítő hatású szemcseppek/Pl.:Visin/ hosszantartó alkalmazása.

Száraz szem szindrómát gyakran számos más tényező is okozhat, amelyek eredetét nem lehet mindig pontosan megállapítani.

 

Következmények:

Kezdetben a betegség tünetei fokozódnak. Az idegentest és szemszárazság érzése égésbe és fájdalomba mehet át. A szemek szinte folyamatosan vörösek. Kezdetben ez a kötő-, és szaruhártya felső rétegeinek kisebb mérvű károsodását idézheti elő. Nagyon súlyos esetben a szaruhártya átlátszósága csökken, borússá válik, amely lerontja a látásélességet.

Kezelés:

A száraz szem kezelésében a legfontosabb tényező a megfelelő nedvesítés. Mivel az ok megállapítása nem mindig lehetséges, ezért a megfelelő könnypótlás jelenti a kezelés kulcsát. A legújabb műkönnyek közül érdemes megemlíteni a spray formájú Eye Protect műkönnyet, amely üzletünkben beszerezhető.