A multifokális lencsék jó használhatóságának titka abban rejlik, hogy a szem, mindig, a lencsecsatorna lefutásának megfelelő helyen nézzen át, mind távol, mind közel, és mind köztes távolságra.
A hagyományos, un. standard multifokális lencséknél, a látó csatorna lefutása, egy sablon alapján, átlagos szemtávolsághoz, és átlagos szemüveg-szem oldalról mért távolságához készül. A közeli használati pont, kb 2mm-rel beljebb kerül, a távoli pontnál, mert közel nézéskor, a szemek nézővonala közelebb kerül egymáshoz. Átlagoshoz közeli szemtávolság, és egyéb, az átlagot megközelítő adatok alapján, mind távolra, mind közelre, az ideális helyen halad át a szem nézővonala.

Normál szemtávolság esetén

Széles szemtávolság esetén

Az átlagostól eltérő, szélesebb vagy keskenyebb szemtávolság esetén, egy hagyományos/standard/ multifokális lencse távoli mérőpontját, ha pontosan a pupilla elé visszük, távolra tökéletes lesz a szemüveg, közelre és köztes távolságra viszont, a szélesebb szemtávolságú szemnek, erősebben kell befelé térni, ahhoz hogy nézővonalai, a 35-40 cm-re levő közeli tárgyra essen. Ha a szemüveg, oldalról mérve, távolabb ül a szemtől, hasonló hatás lép fel, a nézővonal beljebbre kerül, és nem az ideális ponton megy át. Az átlagosnál kisebb szemtávolság esetén, épp fordított a helyzet, a szem nézővonala kevesebbet tér befelé, mint az átlagos méretre kiszámított csatorna lefutás, ezért az ideális helyen kívülre kerül a nézővonal.

Normál szemtávolság közelre nézve

Széles szemtávolság közelre nézve

A multifokális lencsék csúcsminőségét az individuális /személyre szabott/ lencsék jelentik. Ezek a lencsék, viselőjének személyes paraméterei, adatai alapján készül ahol, a távoli és főleg a közeli rész használhatósága, a legmegfelelőbb. Itt a látó csatorna lefutása, a vevő szemtávolsága, a szemüveg és a szem közötti távolság, és a szemüveglencse az arc síkjához viszonyított szöge alapján készül. Ilyen lencséknél a látócsatorna lefutása, teljesen egyedi/individuális/, a viselője egyéni adatai, paraméterei alapján, és a kiszámított ideális nézővonal lefutása alapján készül.

Széles szemtávolság közelre nézve egyedileg gyártott (individuál) lencse esetén